Ku të kërkoj dhe të gjej foto falas që ti përdor në punën time?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Shpesh kur punoj me prezantime më duhen foto dhe si të gjithë kemi marrë foto nga interneti (Google > Images).

Por kjo mënyrë shkel të drejtën e autorit mbi fotot që gjejmë.

A duhet t’i përdorim këto foto që i gjejmë në internet?

Përgjigjia e shkurtër është JO!

Valbonë, Shqipëri | Image by Ervin Gjata from Pixabay

Faqet e internetit përmbajnë foto të ndryshme. Përmbajtja e faqeve duke përfshirë dhe fotot e vendosura aty janë pronë e zotëruesit të faqeve të intenetit. Thënë kjo, çdo foto e marrë nga faqet ueb pa leje do të quhej vjedhje.

Burimi: https://www.istockphoto.com

Sot interneti na ofron faqe të ndryshme ku ne mund të shkarkojmë foto dhe të mund t’i përdorim. Pra, qëllimi i këtyre faqeve është të ofrojë foto, imazhe për përdorim sipas një leje apo licence. Shumë prej tyre janë me pagesë, pra kundrejt një pagese na jepet e drejta të shkarkojmë një ose disa foto dhe ti përdorim ato si të dëshirojmë.

Fotoja e parë e artikullit e marrë nga https://pixabay.com
Pixabay.com thotë: “Nuk është e nevojshme të nderohet krijuesi, por një link pas në faqen e Pixabay do të ndihmonte më shumë artistin apo fotografin”

Ka edhe faqe të tjera interneti të cilat i ofrojnë fotot tyre pa pagesë, por duhet nderuar puna e krijuesit. Unë e vendosa në artikull pranë fotos linkun pas që të çon në faqen e fotos në profilin e autorit.

Më poshtë po listoj disa faqe interneti nga ku mund të shkarkoni:

Foto pa pagesë

https://pixabay.com

https://pexels.com

https://unsplash.com

https://www.freepik.com

https://www.cleanpng.com/

https://freeimages.com/

Nqs ju duhen ikona, mund t’i merrni ato te:

https://www.flaticon.com/

https://icon-icons.com/

Tre lidhjet e para janë ato që përdor zakonisht. Kur nuk gjej foton që dua, e kërkoj te faqet me pagesë:

Foto me pagesë

https://www.dreamstime.com/

https://www.istockphoto.com

https://www.shutterstock.com/photos

Nga ana tjetër, nëse fotografia është një hobi për ju, mund t’i shfrytëzoni këto faqe për të shitur fotografitë tuaja.

Lexo më tej

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *